Direk Grafiler
Direk grafiler (Röntgen filmleri) nedir?
Direk grafiler, X ışınları yardımıyla görüntüleme sağlamaktadır. Kemikleri, göğüs bölgesini ve karın bölgesini görüntülemede, genellikle ilk başvurulan radyolojik tanı yöntemidir. Direk grafilerin büyük çoğunluğunda çekim öncesi ön hazırlık gerekmez. Bazı tetkikler ise, uygun hazırlık sonrası, damar yoluyla, “kontrast madde” olarak adlandırılan ilaçlar verildikten sonra yapılır.
Muayene olduğunuz doktorunuz direk grafi çekilmesini uygun gördüyse, ne yapmalısınız?
1. Radyoloji Anabilim Dalı’ndaki Randevu-Kayıt-Sonuç Bölümü’ne başvurun. İstenen tetkik aynı gün veya ertesi gün yapılacaktır.
2. Size verilen ve üzerinde sizinle ile ilgili bilgilerin ve yapılacak tetkikin yazıldığı olan küçük kağıt-barkod ile “Direk Röntgen” Bölümü’ne gidin.
3. Barkodu sorumlu teknikere teslim edin; yapmanız gerekenler teknikerimiz tarafından size aktarılacaktır.
4. Aşağıdaki durumlarda sorumlu teknikere bilgi verin:
a) Direk grafi çekimleri X-ışını kullanılarak yapıldığından, gebelik veya gebelik şüphesi varsa
b) Damardan ilaç verilmesi gereken tetkiklerde, bu ilaçlara bağlı alerjik reaksiyonlar gelişebileceğinden, bu tür ilaçlara veya başka bir ilaca karşı alerji öykünüz varsa
c) Damardan verilen ilaç böbrek yoluyla atıldığından, böbrek hastalığınız veya böbrek fonksiyonlarında bozukluk varsa
5. Acil hastalar, yatan hastalar, çocuklar önceliklidir. Bunun yanı sıra, tamamen tıbbi gerekçelerle bazı tetkiklere/hastalara öncelik tanınması kaçınılmazdır. Bu nedenle, zaman zaman istenmeyen gecikmeler yaşanabilmektedir. Anlayışınız için şimdiden teşekkür ederiz.
6. Tetkikiniz ile ilgili görüntü çekimden hemen sonra doktorunuz tarafından görülecektir. Hastanemizde, direk grafiler raporlanmamaktadır. Rapor istenmesi durumunda Randevu-Kayıt-Sonuç Bölümü’ne bilgi verilmesi gerekir.
Sorularınız için, (324) 241 00 00/dahili 2500-2501-2502 numaralı telefonları arayabilirsiniz.
İşbirliğiniz için teşekkür eder, sağlıklı bir yaşam dileriz…