Kazı Çalışmalarını Üniversitemizin Yürüttüğü Uzuncaburç Antik Kenti'nde Rahip Kralların Kaldığı 2400 Yıllık Kule Restore Edildi
Kazı çalışmalarını Üniversitemizin Yürüttüğü Uzuncaburç Antik Kenti’ndeki Rahip Kralların kaldığı 5 katlı 30 metre yüksekliğindeki Hellenistik Kule restore edildi.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Üniversitemiz adına Prof. Dr. Ümit Aydınoğlu başkanlığında yıl boyu kazıların devam ettiği antik kentte, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Adana Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü, Adana Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, TUBA İnşaat ve Uzuncaburç Kazı Başkanlığı iş birliği ile restorasyon çalışmaları da gerçekleştiriyor.
Antik kentte birçok çalışma gerçekleştirdiklerini anlatan Prof. Dr. Aydınoğlu, bunlardan en önemlilerinden biri de Rahip Krallar’ın ikamet ve idare merkezi olan Hellenistik Kulede yapılan restorasyon olduğunu belirtti. Kule'nin yapılan restorasyonla antik kentteki en görkemli yapı haline geldiğini aktaran Prof. Dr. Aydınoğlu, "Binlerce yıldır ayakta duran bu kule yıkılmak üzereydi. Son dönemdeki çalışmalarla arkeolojik kazılarını gerçekleştirdik ve kule restore edildi. Kule’nin 1000 yıl daha ayakta kalacağını düşünüyoruz büyük bir çalışma oldu." diye konuştu.
Prof. Dr. Aydınoğlu, kuledeki restorasyon öncesi yaptıkları kazılarda, tarım aletleri, avizeler, heykeller, takılar ve teraziler gibi çok sayıda eser bulduklarını söyledi.
Kuledeki kazı ve restorasyon çalışmalarının çok önemli veriler sağladığına da değinen Prof. Dr. Aydınoğlu, “Kulede hem içte hem dışta görülen bütün taşlar yerinde onarıldı. Kimyasal ve mekanik yöntemlerle Kule sağlam hale getirildi. Taşların hepsi sağlamlaştırıldı. Ardından da içeriye çelik iskelet kuruldu. Bu iskelet kuleyi boydan boya kaplıyor. Katları da oluşturuldu. Dışardan da çelik kuşaklar yapıldı, bu kuşaklar içerideki demir iskeletle birbirine bağlandı. Hem taşlara müdahaleyle hem sağlamlaştırmayla artık bu yapı gelecek nesillere aktarılmaya hazır hale geldi." ifadelerini kullandı.
Kule’nin, Uzuncaburç Antik Kenti'ndeki diğer yapılarla bütünlük sağlayacağını aktaran Prof. Dr. Aydınoğlu, "Burası Mersin'in Türkiye ve dünya çapında daha tanınır hale gelmesini ve kültürel anlamda öne çıkmasını sağlayacak durumda. Bir yandan modern sivil mimarlık örneklerini korumaya bir yandan da antik yapıları ayağa kaldırıp gelecek nesillere aktarmaya çalışıyoruz." şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Aydınoğlu, antik kentte yakın zamanda yapılacak çevre düzenlemesi ile bölgenin ziyaretçiler için çekim merkezi haline geleceğini kaydetti ve bu çalışmalarla Üniversitemizin kente çok önemli değerler sağladığını belirtti.
Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü