Üniversitemizde 8 Kasım Dünya Radyoloji Günü Etkinliği Düzenlendi

Üniversitemiz Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ve Tıp Fakültesi Hastanesi Radyoloji Anabilim Dalı tarafından 8 Kasım Dünya Radyoloji Günü etkinliği gerçekleştirildi.

7 Kasım Salı günü Üniversitemiz Prof. Dr. Turgut Köksel Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe, Üniversitemiz Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Duygu Vefikuluçay Yılmaz, Üniversitemiz Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Yusuf Usta, Üniversitemiz Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Demir Apaydın, Tıp Fakültesi Hastanesi Başmüdürü Yunus Fidan, akademik ve idari personel ile öğrenciler katılım sağladı.

Açış konuşmasını gerçekleştiren Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Duygu Vefikuluçay Yılmaz, “Bu yıl üçüncüsünü düzenlediğimiz bir etkinlik. Wilhelm Conrad Roetgen’in 8 Kasım’da X ışınlarını keşfettiği gün olduğu için 8 Kasım, Dünya Radyoloji günü olarak tüm dünyada kutlanıyor. O kadar önemli ki teknolojik gelişmeler ilerledikçe İnovatif yaklaşımları da yine bu alanda görmekteyiz. Aynı zamanda girişimsel cerrahi yönünde de yine radyoloji çok fazla kullanılıyor.” dedi.

25 Mart 2023 tarihinde vefat eden Tıp Fakültesi Radyoloji AD öğretim üyemiz Prof. Dr. Meltem Nass Duce’yi de konuşmasında anan Prof. Dr. Duygu Vefikuluçay Yılmaz, “Bu yıl fazlasıyla hüzünlüyüz. Geçtiğimiz yıl bu etkinliği Meltem hocamızla birlikte düzenlemiştik. Keşke bu yıl da aramızda olsaydı. Hocamızı rahmetle anıyoruz.” ifadelerini kulandı. Radyasyon güvenliğinin çok önemli olduğunu, bunun üzerinde de durulması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Vefikuluçay Yılmaz, 8 Kasım Dünya Radyoloji Günü’nü kutlayarak sözlerini noktaladı.

Etkinlikte konuşan Üniversitemiz Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Demir Apaydın ise; Roetgen’in sonradan kendi adıyla anılacak X ışınlarını bulduğu tarih olan 8 Kasım 1895 yılında dünyada yaşanan gelişmeler hakkında bilgiler verdi. Prof. Dr. Apaydın, “Osmanlı İmparatorluğu döneminde, yüzbaşı Dr. Esad Feyzi isimli bir tıp öğrencisi var. Roetgen X ışınlarını bulduktan hemen sonra buluşunu bir kongrede dünyaya duyuruyor. Ondan sonraki yılın Ocak ayında da bir bildiri olarak yayınlıyor. Yüzbaşı Dr. Esad Feyzi bir şekilde o yazıyı ele geçiriyor, okuyor, ilgileniyor ve tamamen kendi olanaklarıyla o yıl içinde bir röntgen cihazı yapıyor. 1897 yılında cephede yaralanan askerlerin İstanbul’a getirilerek hastanede el ve bacak grafilerinin çekimleri gerçekleştiriliyor.” dedi.

Öğr. Gör. Sevinç Apaydın tarafından, Prof. Dr. Meltem Nass Duce’yi anma konuşması gerçekleştirilmesinin ardından, Üniversitemiz Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Tıbbi Görüntüleme Teknikleri ikinci sınıf öğrencilerimiz, Dilan Balcı “Geçmişten Geleceğe Radyoloji”, Sıla Tuana Gürbüz “Cihazıma Metal İle Yaklaşma” ve Derya Örge de “Radyasyondan Kaçınmak Mümkün mü?” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi.

Öğrencilerimizin sunumlarının ardından Üniversitemiz Tıp Fakültesi Hastanesi Radyoloji Anabilim Dalı Teknikerleri Sevim Şanlı “Kariyer yolculuğunda Radyoloji Teknikleri” ve Kenan Gür ise “Kariyer Yolculuğunda Almanya” başlıklı birer sunum gerçekleştirdi.

Konuşmaların ardından Üniversite Hastanemiz Radyoloji Bölümü Tekniker Sorumlusu Müge Bölükkaya ve Üniversitemiz Tıbbi Görüntüleme Teknikeri mezunumuz Mehmet Mert Çolak tarafından katılımcılara Quiz Yarışması gerçekleştirildi. Yarışma sonrasında kazananlara birer hediye takdim edildi.

Daha sonrasında Seyfi Şefik, Metin Elçi, Nil Bağırkan, Özlen Tubay Bağdatoğlu, Sema Erden Ertürk ve F. Demir Apaydın oluşan ritim ve saz ekibi tarafından müzik dinletisi gerçekleştirildi. Etkinlik; Tıbbi Görüntüleme Teknikleri ikinci sınıf öğrencimiz Aynur Çalık’ın kapanış konuşması, teşekkür belgelerinin takdimi, pasta kesimi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü

2023-11-21 07:16:14
3407