Radyolojide Güncel Yenilikler Sempozyumu

Mersin Üniversitesi (MEÜ) ve Türk Medikal Radyoteknoloji Derneği (TMRT-DER) işbirliğiyle, radyoloji teknikerliğinin ve teknisyenlerinin eğitimine destek olmak, bilgilerini güncellemek, yeni bilimsel metotları tanıtmak ve topluma daha yararlı hizmet sunabilmek amacıyla “Radyolojide Güncel Yenilikler Sempozyumu" düzenlendi.

 

21 Mayıs Cumartesi günü Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi'nde düzenlenen seminerin açılış konuşmasını TMRT-DER Başkanı Barış Cavlı yaptı. Cavlı, yaptığı konuşmada derneklerinin tarihçesinden söz ederek, “Derneğimiz, 25 Aralık 1995 yılında Türkiye’de kurulan ilk radyoloji teknisyen derneğidir. 1995 yılından itibaren bilimsel anlamda birçok çalışmaya imza atmış bir derneğiz. Dünya Radyoloji Teknisyenleri Derneği’nin Türkiye’deki tek temsilcisiyiz. Akademik çalışmaları destekleyen, yurt dışında bunları yayın haline getiren, yaklaşık 97 ülke tarafından desteklenen çok güçlü bir derneğin Türkiye’deki temsilcisiyiz” şeklinde konuştu.

 

Mersin Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi ve Radyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Meltem Nass Duce ise yaptığı açılış konuşmasında radyolojide yapılan işlerin sadece hekimlerin işi olmadığından, teknisyenlerin de kendilerine eşlik etmesinin gerekliliğinden bahsederek, “İnanılmaz bir çağda yaşıyoruz. Bilgi ve teknoloji son derece hızla değişiyor. Bu değişen teknoloji ve bilgiye ayak uydurmamız gerekiyor. Sadece biz hekimler olarak değil, birlikte çalıştığımız ekibin vazgeçilmez bir parçası olan teknisyenlerin de buna eşlik etmesi gerekli. Radyolojide yapılan iş sadece hekimlerin işi değil, bu bir ekibin işidir ve sizler de bu ekibin ayrılmaz parçalarısınız. Dolayısıyla güçlü teknisyenlerle çalıştığımız zaman biz de yaptığımız işi daha iyi yapıyoruz” dedi.

 

Açılış konuşmalarının ardından oturumlara geçildi. Dört oturumdan oluşan sempozyumda ilk oturumun başkanlığını Prof. Dr. Meltem Nass Duce ile MEÜ Radyoloji Anabilim Dalı Sorumlu Teknikeri Müge Bölükkaya yaptı. Eğitim Fakültesi öğretim elemanı Yrd. Doç. Dr. Nurcan Çiçek tarafından “Hasta İletişimi ve Empati” konusu ile sempozyum başladı. Ardından TMRT-DER Başkan Yardımcısı Öğr. Gör. Nezaket Özgür “Radyasyondan Risk ve Tehlike Algısı ve Korunma Önlemleri” konusunu anlattı.

 

İkinci oturumun başkanlığı, MEÜ Radyoloji Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Demir Apaydın ile MEÜ Bilgisayarlı Tomografi Teknikeri Müslüm Kelek tarafından yapıldı. Oturumda General Elektrik Eğitim Uzmanı Murat Karakoç, “İleri BT Uygulamaları, BT’de Yenilikler” konusunu ele alırken; MEÜ Radyoloji Anabilim Dalı'ndan Uzm. Dr. Yüksel Balcı “ÇKBT Anjiografik Uygulamalar” ve “ÇKBT Dinamik İncelemeler” konularını anlattı. Son olarak da General Elektrik Eğitim Uzmanı Selim Danje tarafından “Doz Takip Sistemi” konusunu anlatıldı.

 

Üçüncü oturum, Uzm. Dr. Yüksel Balcı ve MEÜ Radyoloji Sorumlu Teknikeri Fırat Çalışkan başkanlığında yapıldı. Oturumda, “MRG’de Hasta Hazırlamanın Önemi” konusunu MEÜ MR Teknikeri Nil Bağırkan anlattı. “MRG Fiziğine Giriş” konusu MEÜ'den Uzm. Dr. Sermin Tok tarafından anlatılırken; “İleri MR Uygulamaları ve Yenilikler” konusunu ise General Elektrik Eğitim Uzmanı Fevzi Tosun aktardı. 

 

Son oturumun başkanlığı ise Kadın Doğum Devlet Hastanesi Radyoloji Sorumlu Teknikeri Fatih Arı ve Devlet Hastanesi Radyoloji Sorumlu Teknikeri İbrahim Aşık tarafından yapıldı. Bayer Ürün Uzmanı Öktem Özel tarafından “Otomatik Enjektör Kullanımı ve Önemi” konulu eğitim verilirken; MEÜ Radyoloji Anabilim Dalı'ndan Dr. Gurbet Yanarateş “İlaç Alerjisi” konusunda, İstanbul Kuzey Kamu Hastaneleri FSM Hastanesi Teknikeri Ceren Ekmekci “Doz Takip Sistemi Work Shop Uygulaması” hakkında konuştu.

 

Gerçekleştirilen Hukuk oturumunun başkanlığı TMRT-DER Başkan Yardımcısı Öğr. Gör. Nezaket Özgür ve TMRT-DER Yönetim Kurulu Üyesi Onur Yıldırım tarafından yapıldı. Yapılan oturumda Av. Çağla Çalık, Av. Berna Yanar ve Av. Berfin Olga Kaplan dinleyicilere bilgilerini aktardılar.

 

Haber- Fotoğraf: Seda Özdemir- Bilge Çakır

 

2016-05-23 16:31:16
5669