“ Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Duyarlı Üniversite ve Kadın Dostu Kampüs ” Söyleşisi Gerçekleştirildi

Üniversitemiz Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (MERKAM) tarafından, ”Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Dayalı Kampüs ve Kadın Dostu Kampüs” başlıklı söyleşi 11 Mayıs Çarşamba günü çevrim içi ortamda gerçekleştirildi.

Moderatörlüğünü MERKAM Müdürümüz Prof. Dr. Aslıhan Doğan Topçu’nun üstlendiği söyleşinin konukları Atılım Üniversitesi KASAUM (Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi) Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Aslı Şimşek Öner ve Atılım Üniversitesi KASAUM Müdür Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Damla Songur oldu. Söyleşiye Mersin Üniversitesi öğretim üyeleri ve Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kadın Araştırmaları Anabilim Dalı öğrencilerinin yanı sıra Fırat Üniversitesi, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi, Erzurum Teknik Üniversitesi, Bayburt Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezleri de dinleyici olarak katılım gösterdiler.

Söyleşide açılış konuşmasını gerçekleştiren Prof. Dr. Aslıhan Doğan Topçu, ataerkil ideolojinin dayatmalarının her alanda kendini gösterdiğini ve bu nedenle toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması adına yapılan her çalışmanın çok önemli olduğunu kaydetti. YÖK’ün ‘28 Mayıs 2015’ tarihinde yaptığı ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışmaları Toplantısı’nın üniversitelere önemli bir sorumluluk yüklediğinin altını çizen Prof. Dr. Aslıhan Doğan Topçu, toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı üniversite olma yolunda MERKAM’ın bu yükümlülüklerle hareket ederek çalışmalarına devam ettiğini aktardı. Kadın dostu kampüs çalışmasını ilk uygulayanlardan biri olarak Atılım Üniversitesi KASAUM’un çalışmalarının çok kıymetli olduğunu ifade eden Doğan Topçu, değerli bilgilerini aktarması için sözü KASAUM Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Aslı Şimşek Öner’e bıraktı.

Dr. Öğretim Üyesi Aslı Şimşek Öner, ilk olarak katılımcılara KASAUM’un yaklaşımı ve yol haritasından bahsetti. Toplumsal cinsiyete dayalı önyargıların herkesin haklarından eşit şekilde faydalanmasını engellemekte olduğunu ve buradan hareketle toplumsal cinsiyete duyarlı üniversite fikrinin ortaya çıktığını belirtti. Öner ayrıca üniversitelerde toplumsal cinsiyete dayalı şiddet, cinsel taciz ve cinsel saldırının önlenmesi için bilgilendirme, önleme ve koruma tedbirleri aldırma gibi çalışmalar yürüttüklerini katılımcılara aktardı.

Öner’in ardından söz alan Dr. Öğretim Üyesi Damla Songur ise ‘Kadın Dostu Kampüs’ araştırma projesini nasıl yürüttüklerini ve sonuçlarını paylaştı. Araştırma sonuçlarında mesleki kalıp yargıların üniversitelerde bölüm seçiminde etkili olduğunun ortaya çıktığını ifade eden Songur, daha eşitlikçi ve özgür bir yaşam için toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimlerinin önemine dikkat çekti.

Söyleşi, katılımcıların konuklara yönelttikleri sorularla devam etti. Etkinliğin sonunda MERKAM Müdürümüz Prof. Dr. Aslıhan Doğan Topçu, yol gösterici bilgilerini paylaştıkları için katılımcılara teşekkürlerini sundu.

• 2022-05-13 16:18:40

Actual News