Üniversitemiz Hemşirelik Fakültesi ile İçel Sağlık Yüksekokulu Akademik ve İdari Personeline “ Alzheimer Farkındalığı Eğitimi ” Verildi
21 Eylül Dünya Alzheimer Günü’nde Üniversitemiz Hemşirelik Fakültesi Öğretim Görevlisi Tülin Çelik tarafından, Hemşirelik Fakültemiz ile Sağlık Yüksekokulu akademik ve idari personeline Alzheimer Farkındalığı eğitimi verildi. Üniversitemiz Hemşirelik Fakültesi’nde Covid-19 tedbirleri gözetilerek gerçekleştirilen ve Üniversitemiz Hemşirelik Fakültesi Öğr. Gör. Fatma Tülin Çelik tarafından verilen eğitimde, akademik ve idari personele Alzheimer ile ilgili bilgilendirme yapıldı.
Alzheimer’ın bir beyin hastalığı olduğunu ve demansın (bunamanın) en sık görülen nedeni olduğunu ifade eden Öğr. Gör. Fatma Tülin Çelik, “Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre günümüzde dünyada 50 milyon demans hastası var ve her yıl yaklaşık 10 milyon yeni vaka teşhis ediliyor. 2030 yılında ise demanslı hasta sayısının 82 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir. Demans vakalarının yaklaşık olarak yüzde 60-80’ini ise Alzheimer hastalığı oluşturmaktadır. Alzheimer hastalığının görülme sıklığı, 60 yaşından sonra her 5 yılda bir 2 katı artmaktadır” dedi.
Ülkemizde 800 bin civarında demans hastası olduğunun tahmin edildiğini aktaran Öğr. Gör. Fatma Tülin Çelik, “Alzheimer’in büyük çoğunluğu geç başlangıçlı (yani 60 yaş sonrası) iken yüzde 5’i erken başlangıçlı yani 60 yaş öncesidir. Alzheimer yaşlılıkla beraber ortaya çıkan, başta unutkanlık olmak üzere; çeşitli zihinsel ve davranışsal bozukluklara yol açan günlük yaşam aktivitelerini etkileyen ilerleyici bir beyin hastalığıdır. Alzheimer hastalığını tamamen ortadan kaldıracak tedavi bugün için ne yazık ki yoktur” ifadelerini kullandı.
Alzheimer ile ilgili ilaçların, hastalığın bazı belirtilerini hafifleterek, hastanın yaşam kalitesinin korunmasını ve kendine daha uzun süre bakabilmesini sağladığını söyleyen Öğr. Gör. Tülin Çelik; araştırmalara göre insanların düzenli egzersiz yaparak, sigara içmeyerek, alkol kullanımından kaçınarak, kilolarını kontrol ederek, sağlıklı beslenerek, tansiyon, kolesterol ve kan şekeri seviyesini koruyarak Alzheimer riskini azaltabileceğini ortaya koyduğunu aktararak sözlerini tamamladı.
Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü