“ 101. Yılında 1. Türkiye Büyük Millet Meclisi ” Paneli Çevrimiçi Olarak Gerçekleştirildi
Üniversitemiz Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü tarafından TBMM’nin kuruluşunun 101. Yılı münasebetiyle “101. Yılında 1. TBMM” isimli bir panel düzenlendi.
22 Nisan Perşembe günü çevrimiçi olarak gerçekleştirilen ve Üniversitemiz Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şerife Yorulmaz’ın moderatörlüğünü yaptığı panelde, konuşmacı olarak Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Bozkurt ve Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü Öğr. Gör. Cafer Yalçın yer aldı.
Panelin açılısında söz alan Üniversitemiz Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şerife Yorulmaz, TBMM’nin milli iradenin temsiliyeti açısından çok önemli olduğunu ve dolayısıyla bu iradenin harekete geçirilmesinin, meclisin açılması ve alınan kararların milli mücadelenin başarıya ulaşmasındaki önemine vurgu yaptı.
Yaşanan sürecin, dünyadaki gelişmelerden bağımsız olarak ele alınamayacağını belirten Prof. Dr. Şerife Yorulmaz; İngiltere ve Fransa’daki gelişmelerin bu süreçteki önemini belirtti ve Türk halkının temsil noktasında ve yönetime katılma, seçme-seçilme haklarını elde etmesi konusunda bilinçlenmesinin sağlandığını ifade etti. Mustafa Kemal’in 1. Meclisi, Kurucu Meclis olarak nitelendirdiğini aktaran Prof. Dr. Şerife Yorulmaz; meclisin Türkiye’de demokrasinin gelişmesinde önemli bir dönüm noktası olduğunu söyledi.
‘İlk Meclisin Mersin Milletvekilleri’ başlıklı sunum gerçekleştiren olarak Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Bozkurt ise, ilk olarak o dönemde neden bir meclise ihtiyaç duyulduğu katılımcılara aktardı. Meclisin, Milli Mücadele’nin hukuksal veya siyasal olarak ne kadar haklı olduğunu ortaya koyduğunu belirten Doç. Dr. Bozkurt; 1. Meclis’in açılmasıyla, milli mücadelenin de siyasi bir zemine oturduğunu ve bu meclisin başarıyla hayata geçirilmesinin ise Mustafa Kemal gibi bir liderin var olmasıyla sağlandığını söyledi.
Güney Anadolu direniş cephelerinden en önemlilerinden birisinin Mersin olduğunu söyleyen Doç. Dr. İbrahim Bozkurt; “İstanbul işgal edildikten sonra yeni bir meclisin kurulması hedeflendi. Olağanüstü dönemi olağan kurullarla yürütmek mümkün değildi. Meclisin kurulması zorunluluk halini almıştı. Sancaklar belirlendi ve her sancak için 5 vekil olacaktı. Anadolu'nun her yerinde seçimlerin çok rahat yapılması kolay değildi. Bazı bölgeler işgale uğradığı için, seçim yapmak zordu. Mersin’de ise; Elvanlı’da yaklaşık 40 kişinin bir araya gelmesiyle Mersin’i temsil edecek kişilerin Ankara’ya bildirilmesi işi üstlenildi” dedi.
Daha sonrasında, o dönem içerisinde Mersin için seçilen milletvekilleri olan İsmail Safa (Özler) Bey, Fahreddin (Altay) Paşa, Salâhaddin (Köseoğlu) Bey, Muhtar Fikri (Gücüm) Bey ve Mezitli’den Müderris Emin Bey hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Bozkurt; bu vekillerin ilk meclis hakkındaki görüşlerinden bahsetti. Meclis’in siyasi, tarihi ve kültürel bir açıdan bizler için miras olduğunu belirten Doç. Dr. Bozkurt; herkesin bu mirassa sahip çıkması gerektiğini söyledi.
Meclis Hükümeti Sistemi ve yönetim anlayışını ortaya koyan bilgiler veren Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü Öğr. Gör. Cafer Yalçın ise; “Devlet aygıtının ortaya çıkmasıyla, bu devletin nasıl yönetileceği gündeme gelmiştir. Dünya tarihinde 3 önemli yönetim sistemi vardır. Meclis hükümeti, parlamenter ve başkanlık hükümeti sistemi. Meclis hükümeti sistemi, daha çok olağanüstü dönemlerde gündeme gelmiştir. Yasama, yürütme ve yargının, bir mecliste toplandığı bir yönetim sistemidir. Bu sistemin, millet iradesinin egemenliğinden vücut bulmuştur” dedi.
Etkinlik; TBMM’nin kuruluşunun 101. Yılında, bu süreçteki tüm kahramanların minnetle anılması ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı’nın kutlanmasıyla sona erdi.
Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü