Su Ürünleri Fakültemiz Deniz Çayırları ve Kum Köpekbalıklarını Koruma Altına Alıp Turizme Kazandırmak İçin Projeler Üretiyor

Üniversitemiz Su Ürünleri Fakültesi, Akdeniz ekosistemi için çok önemli bir rol oynayan ve yok olma eşiğine gelen deniz çayırları ile Mersin Körfezi’nde nesli kritik derecede tükenme noktasına gelen kum köpek balıklarını (Carcharhinus plumbeus) hem korumak hem de turizme kazandırmak amacıyla projeler yürütüyor.

“Deniz Çayırları, Akdeniz Ciğerleri”

Akdeniz’in akciğerleri olarak tanımlanan ve denizlerdeki canlı yaşamı için en verimli bölgeleri oluşturan deniz çayırları, balık stoklarının ve denizdeki oksijen dengesinin devamlılığının sağlanmasında önemli rol oynuyor. Bu önemden hareketle Su Ürünleri Fakültemiz tarafından yürütülen çalışmada kişilik dalış ekibi, Doğu Akdeniz'deki deniz çayırlarını gözlemledi. Ekipler deniz çayırlarının korunmasına yönelik restorasyon çalışması gerçekleştirecek.

Çalışma ile ilgili bilgiler veren Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyemiz Prof. Dr. Deniz Ayas, “Bu yaz Doğu Akdeniz'de yüzey suyu sıcaklığı 33-34 dereceye ulaştı. Deniz çayırlarının Doğu Akdeniz'de işleri çok zor. Ancak Aydıncık ilçesi bunların son kaleleri. Burada da yaptığımız çalışmalarda bu türün zarar görmeye, artık belli noktalarda ortadan kalkmaya başladığını tespit ettik. Bu anlamıyla Mersin Üniversitesi olarak 2025 yılı içerisinde bir restorasyon çalışmasına başlamayı planlıyoruz. Şu anda dalışlarımız sürüyor. Alandaki toplulukların sağlığı ve dağılımıyla ilgili ön verileri almaya devam ediyoruz. Restorasyon çalışmalarının amacı var olan popülasyonu daha iyi hale getirmek, etkilenen bölgelere sağlıklı bireyleri nakledebilmek ve alanda çayırların bütünselliğini korumak, parçalanmasını engellemek. Bu şekilde deniz çayırlarının var olmasını sağlamaya çalışacağız.” dedi.

“Mersin Körfezi, Kum Köpekbalıkları İçin Çok Önemli Bir Üreme Alanı”

Son dönemde de köpek balıkları üzerine çalışma yürüttüklerini ifade eden ve bu alanda gerçekleştirdikleri çalışmalarla ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Deniz Ayas, “Hem ülkemizde hem dünyada, hem Akdeniz baseninde nesli kritik derecede tükenme noktasına gelen köpek balıklarıyla ilgili çalışmalar yürütüyoruz. Bu çalışmaların temelinde özellikle kum köpek balıkları için Mersin Körfezi’nin önemli bir üreme alanı olduğunu, daha önceki yaptığımız çalışmalarda tespit ettik. Bu tespitlerimiz noktasında bir TÜBİTAK projesi oluşturduk. Proje kapsamında sualtı görsel teknikler yardımıyla kum köpekbalıklarının hangi bölgelerde doğum yaptıklarını, hangi bölgelerde toplandıklarını, hangi bölgeleri yavru bakım alanı olarak kullandıklarına dair detaylı tespitler yaparak, Mersin Körfezi’nin kum köpek balıkları için dünya çapında önemli bir üreme merkezi konumunda olup olmadığını ortaya çıkartacağız. Tespitlerimize göre; kum köpek balıkları burada yavruluyorlar, yavruları burada büyüyor. Ayrıca belli bir boya geldikten sonra aile bireyleri gibi diğer denizleri göç ediyorlar." dedi.

“Kum Köpekbalıkları, Akdeniz Ekosistemi İçin Kritik Role Sahip”

Korunması ve ekoturizme kazandırılması için çalışmalar yürütülen kum köpekbalıklarına yönelik tehditlerin de sürdüğünü vurgulayan Prof. Dr. Ayas, "Köpek balıkları çok önemli fonksiyonel rolleri olan, özellikle regülasyon görevi olan ve diğer türleri regüle eden türlerdir. O anlamıyla da Akdeniz ekosisteminde kritik rolleri var. Ve bu bölgede yaşayan köpek balıkları için en büyük tehditlerden birinin de aşırı avcılık faaliyet olduğunu görüyoruz. Özellikle Mersin’in doğu kesiminde yoğun şekilde parakete ve uzatma ağlarında bireylerin çıktığını görüyoruz. Bu anlamda da nesli kritik derecede tükenme noktasına gelmiş kum köpek balıklarının, bu bölgede korunması ya da bu bölgenin koruma alanı ilan edilmesi bu türün geleceği açısından önem arz ediyor." diye konuştu.

Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü

 

2024-12-09 12:11:03
575