Üniversitemizde 5 Mayıs Dünya Ebeler Günü Kutlandı
Dünyanın altı bölgesinde yaklaşık 118 ülkedeki ebelik derneklerini temsil eden 139'dan fazla üyesi bulunan Uluslararası Ebelik Konfederasyonu'nun (ICM) bu yılki tema olarak belirlediği "Ebeler: Yaşamsal Bir İklim Çözümü" adlı 5 Mayıs Dünya Ebeler Günü etkinliği, Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi'mizde gerçekleşti.
Kültür Merkezimizdeki etkinliğe geçilmeden önce Üniversitemiz Cumhuriyet Alanı'nda yer alan Atatürk büstüne günün anısına bir çelenk bırakıldı.
Daha sonrasında etkinliğe geçildi. İçel Sağlık Yüksekokulu'muzun düzenlediği etkinliğe; Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk, İçel Sağlık Yüksekokulu'muzun Müdürü Prof. Dr. Ayda Çelebioğlu, İçel Sağlık Yüksekokulu'muzun Müdür Yardımcısı ve Ebelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gözde Gökçe İspir, etkinlik için Adana'dan katılım sağlayan Çukurova Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü'nden Doç. Dr. Burcu Avcıbay Vurgeç, İçel Sağlık Yüksekokulu'muzun ve Hemşirelik Fakültemizin akademisyenleri ile Üniversitemiz idari personeli ve öğrencilerimiz katıldı. Devlet Konservatuvarımızın öğrencileri Ay Şimal Uzunay, Aminat Maltsagova ve Helin İrem Özbek'in icra ettiği oda müziği dinletisinin ardından açış konuşmalarına geçildi.
"Çevre Koruma Bilincinin ve Gelecek Nesillere Temiz Bir Dünya Bırakmak İçin Bu Konuda Farkındalığımızın Artması da Çok Önemli."
Katılan herkesin Dünya Ebeler Gününü kutlayarak sözlerine başlayan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk, "İçel Sağlık Yüksekokulu'muz gerçekten öğrencilerimize çok yakın, onların eğitimiyle ilgili güncel kararlar alıyorlar. Müfredatla ilgili sürekli bir geliştirme çabası içindeler. Aynı zamanda bu 2209 projelerinin de aktif olarak yürütülüyor olması, bu konuda bir çaba yürütülüyor olması gerçekten Üniversitemiz için bir övünç kaynağı. Tabi bu proje sayıları artırılabilir. Ki, daha önceki fakülte ziyaretimizde de bu konuda yüksek çaba gösterileceği paylaşılmıştı. Dünya Ebeler Birliği'nin bu yılki temalarında farkındalığın yaratılması çok önemli. Gelecek nesiller için ne kadar önemli olduğunu, çevre koruma bilincinin ve gelecek nesillere temiz bir dünya bırakmak için bu konuda farkındalığımızın artması da çok önemli. Bu konuda hepimizin kişisel ya da kurumsal olarak çabalar göstermemiz gerekiyor. Tekrar hepinizin 5 Mayıs Dünya Ebeler Günü'nü tebrik ediyorum. Bir sonraki yılda tekrar görüşmek üzere." dedi.
"Üniversitemizin 2209 Projelerini Yapan İlk Bölümlerinden Birisi Olmaktan Dolayı Ben de Gurur Duyuyorum."
Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk'ün açılış konuşmasının ardından kürsüye gelen İçel Sağlık Yüksekokulu'muzun Müdürü Prof. Dr. Ayda Çelebioğlu, "Özellikle öğrencilerimizin güler yüzüyle karşılaşmak çok çok güzel, hepinizin Ebeler Günü'nü kutluyorum. Geçen yıldan bu yıla ne yaptık? Geçen yıldan bu yıla kadar biz Ebelik Bölümü olarak İçel Sağlık Yüksekokulu'na ne katkıda bulunduk? İçel Sağlık Yüksekokulu olarak Üniversitemize hangi katkılarda bulunduk? Geçen yıl üzgündük çünkü gerçekten çok büyük bir acı yaşamıştık. Salonda depremzede öğrencilerimiz ve aileleri vardı. Ama bu duygularımız asla sahadan uyarılmamıza ya da insanları yalnız bırakmamıza nenden olmadı. Tam tersi, daha çok ön planda yer aldık. Nöbetlerdeki arkadaşlarımız, öğrencilerimiz buradaydı. Okul tatildi. Ama öğrencilerimizin hepsi bize "Hocam ne yapabiliriz, biz nasıl katkıda bulunabiliriz, insanların yaralarını nasıl sarabiliriz?" dediler. Olağanüstü emeklerle herkesin yanında olmak için çabaladılar. Bu orada kaldı mı? Kalmadı. Üniversitemizin 2209 projelerini yapan ilk bölümlerinden birisi olmaktan dolayı ben de gurur duyuyorum. Gözde hocamızın rehberliğinde çok güzel iki proje yapıldı. Ve TÜBİTAK'a sunuldu. Bu iki proje de özellikle Hatay bölgesindeki konteynırlarda yaşayan kadınların, hem periantel dönem sağlıklarıyla alakalı bir proje ve bir de emzirmeyle alakalı anne sütü vermeyle alâkalı bir proje sundular. Projelerimiz kabul edildi. Ve geçtiğimiz yakın dönemde veriler toplandı. Orada muhteşem deneyimler yaşadılar. 4. sınıflarımız gerçekten geldiklerinde heyecanları yüzlerinden okunuyordu. Bu projeler benim için bir yönetici olarak çok anlamlı ama bunun ötesinde o insanların yanında olmak, onların yaşadıklarını paylaşmak da çok daha farklı bir anlam taşıyor. Bizim geçen yıldan bu yıla iki önemli hedefimiz vardı. Bir tanesi okulumuzu fakülteye dönüştürmek. Ebelik bölümü gayretleriyle dosyalarımız hazırlandı. Hakan hocam size de çok teşekkür etmek istiyorum. Hakan hocamız bizi çok destekledi. Fakültemiz kuruldu. Artık Sağlık Bilimleri Fakültesi olabilmek için prosedürleri ve onayları bekliyoruz. 2. hedefimiz de ebelikte yüksek lisans programımız var, doktora programımızı açmaktı. Yine bölüm başkanımız ve bölümdeki tüm öğretim üyelerimizin katkılarıyla onun da dosyasını verdik. Umarım en kısa sürede doktora programımızı açacağız. Bir yönetici daha ne ister, istediğimiz her şey oldu. Hepinizin emeklerine sağlık. Ebelik bölümü öğrencilerinin sağlık alanında farklı bir yerlerinin olduğunu düşünüyorum. Bütün sağlık çalışanları olarak elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Bizim için hümanizm, insan hakları; hepsi çok önemli. Gözünüzdeki ışık hiç sönmesin, içinizdeki enerji hiç bitmesin." dedi.
"Günün Sonunda “İyi Ki Ebeyim!” Diyebildiysek Ne Mutlu Bize."
"5 Mayıs, her yıl bizleri çok heyecanlandırır." diyerek konuşmasına başlayan İçel Sağlık Yüksekokulu'muzun Müdür Yardımcısı ve Ebelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gözde Gökçe İspir "5 Mayıs çok özeldir ve özel hissettirir. Küresel olarak tüm dünyadaki ebeler 5 Mayıs'ta ebeliği konuşur. Aslında mesleğimiz elbette her gün gündemimizdir. Ama 5 Mayıs'ta birlik olmak güçlü hissettirir. Birbirimizi kutlamak aidiyetlik hissettirir, zorlandığımız yönleri konuşmak yalnız olmadığımızı hissettirir. Çoğu zaman hayatın telaşı içinde görmediğimiz meslektaşlarımızla bir araya gelip özlem gidermek, yılda belki sadece bir gün bile olsa mesleğimiz vesilesiyle bir araya gelip özlem gidermek keyfimizi yerine getirir. Günün sonunda “İyi ki ebeyim!” diyebildiysek ne mutlu bize. Her 5 Mayıs'ta dünya ebelerinden birisi olmak keyif verir." dedi.
Dünya Ebeler Birliği'nin her yıl 5 Mayıs Dünya Ebeler Günü Kutlamaları için bir tema yayınladığını belirten Prof. Dr. Gözde Gökçe İspir, "Tüm dünya aynı konuyu konuşur. Temel amaç, küresel olarak bütün olmak ve bütünlüğü hissetmek. Tema öncelikle küresel bazda, sonra ülke bazında, sonra üniversiteler, hastaneler, toplum hizmetleri bazında ele alınır. ICM bu yılın temasını “Ebeler Yaşamsal Öneme Sahip Bir İklim Çözümüdür.” olarak belirlemiştir. İlk okuduğum andan itibaren çok etkilendim. İklim değişikliğinin etkilerini her geçen yıl biraz daha fazla hissediyoruz. Dünyamız ısınıyor. Her yaşadığımız gün kaynaklarımız açısından daha zengin olan bir günü tüketiyoruz. Başka bir deyişle, yarın kaynaklarımız bugün olduğundan daha az olacak. Dolayısıyla gezegenimizi korumak için önce bireysel olarak yaşam tercihlerimizi değiştirmeliyiz. Sonra mesleki ilkelerimize bunu entegre etmeliyiz. ICM bu yıl belirlediği temayla mesleki olarak bir misyon hatırlatması yaptı. İlk duyduğunuzda belki ilişkilendirmekte zorluk yaşayabilirsiniz. ICM Başkanı “Ebelik bakımının sürekliliği sağlık sonuçlarını iyileştirir ve sağlık hizmetlerinden yararlanımın azalması karbon ayak izini azaltır. Böylece çevresel sürdürülebilirliğe ve uyumluluğa katkıda sağlanmış olunur. Dolayısıyla ebeler olarak bizler de iklim krizine yanıt vermede çok önemli bir rol oynuyoruz ve hatta afet zamanlarında dahi temel bakım sağlıyoruz.” demiştir. Ki geçen yıl ebeler haftasında gündemimiz afet sonrasında binlerce insanımıza bakım sunmada ebelerin göstermiş olduğu çaba ve sonuçlarıydı. Ve sonrasında Ebelik Bölümü öğrencilerimizle deprem sonrası Hatay ilinde gebelik, doğum, doğum sonrası dönemdeki anne bebek sağlığını değerlendirmek üzere yazdığımız TÜBİTAK 2209 projemiz desteklenmeye değer bulundu ve öğrencilerimizle bölgede hizmetlerimize devam ettik. Ebelerin ısınan dünyamızın ihtiyaç duyduğu işgücü haline gelebilmesi için yatırıma, kaynaklara, özerkliğe, tanınmaya ve her karar alma masasında bir sandalyeye ihtiyacı vardır. Ebelerin gezegenimiz için de sürdürülebilir olan kaliteli, erişilebilir cinsel sağlık, üreme sağlığı, anne sağlığı, yeni doğan sağlığı ve bebek sağlığı sağlamalarını destekleyen politika ve uygulamaların şekillendirilmesinde katkılarımızın kabul edilmesine ve seslerinin duyurulmasına gereksinimi var. Gezegenimizde ebelik için sürdürülebilir bir gelecek sağlamak için gereken değişiklikleri savunmalıyız. Bu nedenle sizlerden ricam, bugün sosyal medya adreslerinizden sınıf gruplarında paylaştığımız ICM’in mesajlarını belirtilen hashtaglerle paylaşın. Paylaşın ki, ebelerin sürdürülebilir çevre için önemi daha net anlaşılabilsin." ifadelerini kullandı.
Açış konuşmalarının ardından etkinlik için Adana'dan katılım sağlayan Çukurova Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü'nden Doç. Dr. Burcu Avcıbay Vurgeç, ICM'nin bu yıl tema olarak belirlediği "Ebeler: Yaşamsal Bir İklim Çözümü" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Etkinlik, 2209-A projeleri kabul edilen Ebelik bölümü öğrencilerine plaket takdimi ile sona erdi.
Etkinlikler kapsamında Ebelik Bölümü öğrencilerimiz için bir piknik programı da düzenlendi.
Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü