Üniversitemiz Hemşirelik Fakültesi ve Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarafından Kadınlarımıza Menopoz Hakkında Bilgilendirme Yapıldı

Üniversitemiz ile Mersin Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan iş birliği protokolü kapsamında Kadın Sağlığı Danışma Merkezi’nde devam eden Menopoz Okulu ile çok sayıda kadına ulaşan Üniversitemiz ve Mersin Büyükşehir Belediyesi, 18 Ekim Dünya Menopoz Günü’nde kadınlara bilgilendirme yaptı.

Üniversitemiz Hemşirelik Fakültesi Doğum Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Duygu Vefikuluçay Yılmaz, menopozun bir yıl boyunca kadının hiç adet görmemesi durumu olduğunu belirterek menopoz belirtileri, cerrahi menopoz, menopoz öncesi, menopoz ve sonrasında yapılması gerekenler hakkında bilgiler verdi.

Türkiye’de menopoz yaş ortalamasının 47 olduğunu belirten Prof. Dr. Duygu Vefikuluçay Yılmaz, bu durumun daha erken ya da daha geç yaşlarda da oluşabileceğini ifade etti. Menopoz döneminde sıcak basması, yüzde ve boyunda kızarıklıklar, aşırı terleme, uykusuzluk, deri değişiklikleri, sinirlilik ve depresyon hali, idrar kaçırma gibi belirtiler oluşabileceğini söyleyen Prof. Dr. Duygu Vefikuluçay Yılmaz, bu semptomların görülme sürelerinin kişiden kişiye değişebileceğine vurgu yaptı. Kadınlarda; östrojen ve progesteron hormonlarının yaşla birlikte azalması sonucunda oluşan menopozda kalp ve kanser hastalıklarına yatkınlığın erkeklere göre daha fazla arttığını da sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Duygu Vefikuluçay Yılmaz, hastalık olarak değerlendirilmemesi gereken menopozunun kadınlarda doğal bir yaşam olayı olduğuna vurgu yaparak, kadınların yaşam tarzında yaptığı iyileştirmelerin menopoz sürecini kolaylaştıracağını ifade ederek süt ve süt ürünleri yönünden zengin beslenmenin, D vitamini takviyesi almanın, egzersiz yapmanın ve sportif aktivitelerin kadınları menopoza hazırlayacağını söyledi. Prof. Dr. Duygu Vefikuluçay Yılmaz, ailelerin bilinçlenmesinin de menopoz döneminde kadınların hayatını kolaylaştıracağına vurgu yaptı.

Cerrahi menopoz hakkında da bilgilendirme yapan Prof. Dr. Duygu Vefikuluçay Yılmaz, menopoz döneminde kanser hastalığına yatkınlığın da artabileceği uyarısında bulundu. Prof. Dr. Duygu Vefikuluçay Yılmaz, 40 yaşından sonra kadınların meme kanserine karşı mutlaka mamografi çektirmeleri, serviks kanserine karşı pap smear testi ve kemik dansitometresi yaptırmalarının erken teşhis için hayati önem taşıdığını vurguladı.

Mersin Büyükşehir Belediyesi ile iş birliği içerisinde sürdürdükleri Menopoz Okulu projesine de değinen Prof. Dr. Duygu Vefikuluçay Yılmaz, menopoz okulu sonrasında kadınların yaşam kaliteleri arttığını ve memnuniyet oranlarının çok yüksek olduğunu ifade etti.

Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü

2021-10-26 09:25:12
4943