En Sevilen Bitkiler Burada Üretiliyor

Yeşil alanın çok fazla olmasıyla hayranlık uyandıran üniversitemizde yeşil alanların bakımı, korunması ve yenilenmesi; Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı’na bağlı Peyzaj Planlama Şube Müdürlüğü tarafından yapılıyor. Üniversitemizin tüm yerleşkelerinde görsel şölen yaratan rengarenk begonviller, sardunyalar, ortancalar, oya ağaçları, erguvan ağaçları ve daha niceleri birim tarafından üretiliyor, ekiliyor ve bakımı yapılıyor.

Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’nun yakınında yer alan Peyzaj Planlama Şube Müdürlüğü hizmet binası çevresinde, üretim serası, depo ve tamirhane yaklaşık 20 yıldır hizmet veriyor. Peyzaj Planlama Şube Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren serada, Akdeniz iklimine uygun çok sayıda bitkinin üretimi ve bakımı yapılıyor. Alan topraklama, sulama, tesviye, plantasyon, çimleme, çim biçme gibi işlemlerden bitki yenilemesi, temizlik, iç mekan bitkilerinin bakımına kadar hizmet veren birimde; bitkilerin ilaçlanması, gübrelenmesi ve budanması sağlanıyor. Birimde ayrıca ilçe okullara peyzaj proje çizimi, uygulanması ve  plantasyon çalışmasında kullanmaları için bitki desteği sağlanıyor.

Çevrenin yeşilliğine çok önem veren Peyzaj Planlama Şube Müdürlüğü tarafından, binaların inşaatı başlanıp dış cephe temizliği bittikten sonra altyapı ve yeşil alan çalışması  yapılıyor. Üretim serasında en çok oya, kauçuk, kavak, zakkum, çam, erguvan, jakaranda, palmiye, defne ve zeytin ağaçları üretiliyor. Üniversitemizde portakal, harnup, yeni dünya, dut gibi meyve ağaçlarının yanı sıra begonvil, manolya, orkide, sardunya, ortanca, lavanta, gül, kasımpatı, yasemin, hanımeli, sarmaşık gibi türler de yer alıyor.

400 küsur metrekarelik üretim serasında bitkilerin bir kısmı çelik yöntemiyle çoğaltılıyor. Arazi içinden ya da şehir içinden güzel türdeki bitkilerden çelikler alınıyor; seradaki perlitli yataklarda köklendiriliyor. Belli bir boya geldikten sonra da bitkiler saksılara ya da bitki poşetlerine taşınıyor. Daha da büyüdüklerinde ise arazinin etrafındaki yataklara aktarılıyor.

Mümkün olan bütün bitkileri üretmeye çalışan birimin bu seneki çalışmaları kapsamında yaklaşık 17 bin 430 adet çalı ve yayılıcı, 842 adet de ağaç üretildi. 


Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü

2017-09-20 10:28:51
3646