Üniversitemizde “ Akademik Ar- Ge Destekleri” Semineri Verildi
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu (TÜBİTAK) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu, üniversitemizde bir seminer verdi. Prof. Dr. Arcaklıoğlu, Mersin Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) tarafından düzenlenen seminerde, TÜBİTAK'ın akademik Ar-Ge destekleri konusunda ayrıntılı bilgiler aktardı.
17 Mayıs Salı günü Prof. Dr. Vural Ülkü Konferans Salonu’nda düzenlenen seminere; Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Arslan, rektör danışmanları, bazı dekan ve müdürler ile çok sayıda öğretim elemanı ve lisans üstü öğrencisi katıldı.
Seminerin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, son beş yılda üniversitemizde 236 adet akademik proje hazırlandığını ve bunlardan 39’unun kabul gördüğünü, 2015'de ise başvuru sayısının 141, kabul sayısının ise 21 olduğunu belirterek şunları söyledi: "Önümüzdeki yıllarda bu artış grafiğinin devam etmesi amacıyla Mersin Üniversitesi Araştırma Potansiyelinin Geliştirilmesi ve Sürdürülebilirliği Projesi 2014 yılı Aralık ayında başlatılmıştır. Bu proje ile üniversitemizin Ar-Ge alt yapısının proje üretme ve uygulama açısından etkin bir şekilde kullanılması ve proje üretme kapasitesinin geliştirilerek hem proje başvuru sayısının, hem de kabul sayısının artmasını hedeflemekteyiz." Prof. Dr. Çamsarı, TÜBİTAK desteklerinden daha çok yararlanmak istediklerini ifade ederek "Bu destekler sayesinde akademisyenlerimizin, bölgemiz ve ülkemiz adına daha birçok önemli işlere imza atacaklarına inancım sonsuzdur" dedi.
Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu yaptığı "TÜBİTAK Akademik Ar-Ge Destekleri" konulu sunumda; TÜBİTAK’ın görevleri, stratejileri, AR-GE harcamalarının GSYİH’ya oranı, ulusal yenilik sistemi 2023 yılı hedefleri, verilen bilimsel destek alanları ve ARDEB projeleri hakkında ayrıntılı bilgiler verdi. TÜBİTAK'ın Ar-Ge altyapısı oluşturmak ve destek sağlamak, bilim, teknoloji ve yenilik politikaları oluşturmak, stratejik alanlarda araştırmalar yapmak üzere üç önemli görevini olduğunu söyleyen Prof. Dr. Arcaklıoğlu, Ulusal Yenilik Sistemi 2023 hedeflerinin ise şu şekilde aktardı: "Ar-Ge harcamalarının GSYİH'ya oranını yüzde 1'den yüzde 3 seviyesine çıkarmak. Özel sektör Ar-Ge harcamalarının GSYİH'ya oranını yüzde 0,5'den yüzde 2'ye çıkarmak. Araştırmacı sayısını 115 binden 300 bine çıkarmak."
Araştırma Destek Programları Başkanlığı'nın (ARDEB) çalışmaları, ARDEB'e yapılan başvuru sayıları ve kabul oranları hakkında da bilgiler aktaran Prof. Dr. Arcaklıoğlu, ARDEB tarafından yürütülmekte olan destek programlarından söz etti. Bu programların başvuru sistemi, bütçe miktarı, süresi, destek özellikleri ve amaçlarını anlatan Prof. Dr. Arcaklıoğlu, ayrıca proje performans ödülü, burs limitleri, gözlemci panelist uygulaması, proje değerlendirme süreci, değerlendirme kriterleri, üniversitemizin TÜBİTAK desteklerinden yararlanma oranı ve bölge üniversiteleri ile karşılaştırması konularında da bilgi verdi.
Seminerin sonunda dinleyicilerden gelen soruları yanıtlayan Prof. Dr. Arcaklıoğlu'na, Rektör Prof. Dr. Çamsarı tarafından bir teşekkür plaketi sunuldu.
Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu'dan TTO'ya Ziyaret
Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu, seminer öncesinde Rektör Prof. Dr. Ahmet Çamsarı’yla rektörlük makamında bir araya geldi. Prof. Dr. Çamsarı'ya rektör yardımcıları Prof. Dr. Ali Kaya, Prof. Dr. Hakan Arslan, rektör danışmanları, Genel Sekreter Vedat Güngör, MEİTAM Müdürü Doç. Dr. Kasım Ocakoğlu da eşlik etti. Heyet daha sonra Mersin Teknoloji Transfer Ofisi'ne giderek ‘TÜBİTAK 1601 Yenilik Girişimcilik Alanlarında Kapasitenin Arttırılmasına Yönelik Destek Programı’nda desteklenen projemizin yürütücüsü Öğr. Gör. Ayşegül Polat’tan, yapılan çalışmaları dinledi.
Üniversitemiz kampüsünü çok beğendiğini söyleyen Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu, TTO'yu altyapı anlamında oldukça gelişmiş bulduğunu; üniversitemizin ise projeler konusunda Türkiye’deki üniversiteler içinde adından söz ettirdiğini dile getirdi.
Fotoğraf: Yusuf Koldemir