Türk ve Alman Öğrencilerden Ortak Proje
Fen Edebiyat Fakültesi Almanca Mütercim Tercümanlık Bölümü ile Köln Teknik Üniversitesi Çeviri ve Çok Dilli İletişim Bölümü tarafından "Filmlerde Göç Teması" başlıklı ortak bir proje yapıldı. 8-12 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen ve katılımcılara zengin bir içerik sunan proje, öğrencilere hem dillerini geliştirme hem de kültür alışverişinde bulunma fırsatı verdi.
Türk-Alman dostluğunu pekiştiren proje kapsamında; Göç Kavramına Bakış, Türk-Alman Filmleri, Türk ve Alman Yaşam Gerçeğinin Kültürlerarasılığı ve Bağlantılanması gibi farklı konular ela alındı. Çalıştayda ayrıca Halit Refiğ'in "Bir Türk'e Gönül Verdim, Tevfik Başer'in "40 Metrekare Almanya" ve Fatih Akın'ın "Yaşamın Kıyısında" adlı filmleri izlenerek, filmlerin çözümlemeleri yapıldı ve arka planları yorumlandı. Fen-Edebiyat Fakültesi dersliklerinde yapılan oturumlarda Alman ve Türk öğrenciler sunumlar yaptı, Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi'nde ise öğrenci ve öğretim elemanlarının katılımıyla projenin sonuçları değerlendirildi.
Çeviri Bölümü Almanca Mütercim Tercümanlık Programı'ndan Öğr. Gör. Maren Schweger, Köln Teknik Üniversitesi'yle yapılan anlaşma çerçevesinde, gerek üniversitemizden gerek Köln Teknik Üniversitesi'nden öğrencilerin 11 yıldır değişim programına dahil olduğunu ve ortak çalışmalar yaptıklarını söyledi. Her yıl 4 öğrencinin Köln’e gittiğini oradaki üniversiteden de öğrencilerin üniversitemize geldiğini aktaran Öğr. Gör. Schweger, “Bu defa projeyi biraz daha geliştirdik ve gelen 14 öğrenci ile burada aynı derste, aynı konuları işledik. Verimli bir çalıştay yapıldı. 3 film seçildi. Göç ve göçmen konularını işledik. Biz Türkiye’de farklı şeyler görüyoruz, Alman öğrenciler farklı şeyler görüyor. Biz bu çalıştayla, Türk-Alman öğrencilerinin bakış açılarını, kültür farklılıklarını ortak bir noktada buluşturabilmek için çalıştık ve bunu da başardık” dedi.
Köln Teknik Üniversitesi'nden öğretim elemanları Dagmar Schall ve Ulrike Meyer da projenin her iki üniversite öğrencileri açısından verimli olduğunu belirterek şunları söyledi: "Türk ve Alman filmlerine, Türk ve Alman öğrencilerin nasıl bir bakış açısıyla baktıklarını ortaya koyduk. Kültür farklılıklarıyla ortak bir dil oluşturduk. Türk ve Alman öğrencilerin aynı ortamda uyum içerisinde olduğunu, kültürel paylaşımlarının oldukça sağlıklı olabildiğini gördük. Ortak noktalar olduğu gibi, farklı düşünceler de vardı. Bu çalıştay, her iki üniversite öğrencileri açısından da verimli oldu."
Fotograf : İhsan BIÇAKCI