Üniversitemizde Balık Üretimi Yapılıyor
Üniversitemiz Su Ürünleri Fakültesi Yetiştiricilik Bölümü tarafından Akvaryum Balıkları Ünitesinde 14 balık türünün laboratuvar şartlarında üretimi yapılıyor. Bu balık türleri arasında Türkiyede henüz üretimi yapılmayan Jaguar (Lamprologus calvus) türü balık da yer alıyor.
Üniversitemiz Su Ürünleri Fakültesi Yetiştiricilik Bölümü Akvaryum Balıkları Ünitesindeki çalışmalar Arş. Gör. Mustafa Barış ve Arş. Gör. Sezai Bozaoğlu tarafından yürütülüyor. Çalışmalar hakkında bilgi veren Arş. Gör. Mustafa Barış, üretilen türler arasında halk tarafından Çiklet balıkları olarak bilinen cichlidae familyasına ait Jaguar (Lamprologus calvus), Sarı Prenses (Pseudotrophaus tropheops), Yunus (Cyrtocara moori), Buz Adam, (Pseudotrophaus), Zebra (Cichlasoüma nigro fasciatum), Kaliko (labeotrophauss fuellehorni), Beyaz Prenses (Pseudotrophauss zebra) ile canlı doğuran balıklar olarak adlandırılan Poecilliadae familyasına ait Lepistes (Poecillia retuculata), Kılıç Kuyruk (Xiphophorus helleri) ve Silver Moli (Poecillia latipina) gibi türlerin yer aldığını söyledi.
Arş. Gör. Barış, bu balık türleri arasında Türkiyede henüz üretimi yapılmamasına rağmen, yumurta alınarak, yavru çıkışı beklenilen Jaguar (Lamprologus calvus) türünün de yer aldığını ifade etti.
Üretilen balıkların satışının da hedeflendiğini ifade eden Arş. Gör. Barış Su ürünlerinde ilk üretime alınan tür olan Cyprinidae familyasına ait Japon balıkları (carassius auratus) ve koi balıklarından (Cyprimus carpio carpio) yavru alınıyor. Ayrıca denemelerde ve laboratuar çalışmalarında kullanılmak üzere tilapya (Oerochromis niloticus) üretimi yapılmaktadır. 15 günlük periyotlar halinde yaklaşık 250-400 adet yavru alınıyor. Bir üretim sezonunda yaklaşık 3000-4000 tilapya yavrusu üretiyoruz ve bu balıklardan uygun formda olanları gelecek sezon için anaç olarak ayırıyoruz. Şu anda 0,1 gram-300 gram arasında 1000 adet balığımız mevcuttur dedi.
- Basın ve Halkla İlişkiler Bürosu