Quality Management (Master) (Without Thesis) (Distance Education)

Kalite, yüksek ortalama, düşük varyans, daha fazla seçenek ve müşterilerin beklentilerini karşılamak anlamlarına gelmektedır. Kalite yönetimi ya da toplam kalite yönetimi bir organizasyonun ürettiği ürünün (hizmet veya malların) kalitesini ve organizasyonun verimliliğini artırmayı amaçlamaktadır. Kalite yönetimi özellikle 1990’lı yıllardan sonra yönetimin en popüler konularından biri haline geldi. Bazı araştırmalar firmaların çok büyük bir bölümünün ve pek çok kamu kurumunun kalite yönetimi prensiplerini uyguladığını ve bu prensipler çerçevesinde önemli miktarda maddi kaynak ve zaman harcadığını göstermektedir. Ancak, kalite yönetim uygulamaları kamu ve özel sektörde genişlerken, organizasyonların bu uygulamalardan elde ettiği yarar konusunda tartışmalar sürmektedir. Pek çok kurum için kalite yönetimi uygulamaları bir öncelik olmasına rağmen, önemli sayıda kurumda bu uygulamalardan elde edilen yararın beklenenin çok altında olduğu bilinmektedir. Bu da, kalite yönetim prensiplerinin uygulanmasında bir beceri açığına işaret etmektedir. Açılması önerilen yüksek lisans programının temel amacı kalite yönetim prensiplerinin topluma yayılmasını sağlamak, ortama uygun kalite uygulamalarının nasıl seçilebileceği, geliştirileceği ve uygulamaya konulacağı konusunda uygulayıcılara ihtiyaç duydukları bilgi ve becerileri kazandırmaktır.

Programda, kalite yönetimi alanında uzmanlaşmış mezunlar yetiştirilmesi, sektörde çalışan veya kariyer yapmayı amaçlayan ancak yeterli düzeyde uzmanlık eğitimi alamayan lisans mezunlarına lisans üstü düzeyde uzmanlık bilgisinin sağlanması amaçlanmaktadır. Programda kalite yönetimi, toplam kalite yönetimi, sürekli iyileştirme, reengineering, vb. üst düzeyde bilginin üretildiği, paylaşıldığı, yayıldığı ve uygulamaya aktarıldığı; kuramsal bilginin uygulama ile ilişkilendirildiği, araştırmanın desteklendiği; dünyadaki ve ülkedeki değişen ve gelişen eğitim anlayışlarına uyum sağlayan bir ortam oluşturulması amaçlamaktadır.

Yüksek lisans programı kapsamında öğrencilerin beş (5)  adet zorunlu ders karşılığında 15 kredilik ve en az beş (5) adet seçmeli ders karşılığında 15 kredilik olmak üzere toplamda en az on (10) adet ders karşılığında otuz (30) kredilik ders alması gerekmektedir. Seçmeli dersler, programa giren öğrencilerin ihtiyacına uygun konular üzerinde çalışmasına imkan verecektir. Bunun için farklı araştırma alanlarına yönelik olarak seçmeli dersler açılması öngörülmüştür. Yüksek lisans programı kapsamında tanımlanan zorunlu ve seçmeli dersler aşağıdaki tabloda sıralanmıştır

  •   GENERAL
    •   Contact
  • Department Address:
    İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çiftlikköy Kampüsü Mezitl i/ MERSİN
  • Dept. Secretarial Phone:
    +90 324 361 00 01
  • Dept. Secretarial Fax:
    +90 324 361 00 56