Ders Bilgileri
FOOD INDUSTRY MACHINERY | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi | |
Saat / Hafta | ||||||
GDT 106 | Spring | 4 | 0 | 4 | 3 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | none |
Dili | en |
Türü | Required |
Seviyesi | Associate |
Öğretim Elemanı( ları ) | Dr.Öğr.Üye.Fatma SÖYLEMEZ |
Öğretim Sistemi | Face to Face |
Önerilen Hususlar | none |
Staj Durumu | None |
Amacı | Teaching to students raw material preparation machines, sorting machines, mixing machines, heat treatment machinery and equipment, size reduction machinery, packaging and packaging systems |
İçeriği | Basic properties of foods and the principles used in production, raw material preparation machines, production machines |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | Be able to explain raw Material Preparation Machines |
2 | Be able to explain Separation Equipment |
3 | Be able to explain Mixing Equipment |
4 | Be able to explain Heat Treatment Machinery and Equipment |
5 | Be able to explain Size Reduction Machines |
6 | Be able to explain Packing and Packaging Systems |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | Weighing and Measuring Instruments-Transport and Transmission Schemes | Lecture and discussion |
2 | Washing and Sorting Machines | Lecture and discussion |
3 | Grizzly Classification Systems and Equipment | Lecture and discussion |
4 | Filtration Systems | Lecture and discussion |
5 | Centrifugation | Lecture and discussion |
6 | Mixers | Lecture and discussion |
7 | Homogenizers | Lecture and discussion |
8 | Mid term exam | |
9 | Heat Exchangers | Lecture and discussion |
10 | Evaporators | Lecture and discussion |
11 | Dryer Systems | Lecture and discussion |
12 | Mills-Presses | Lecture and discussion |
13 | Presses-Cutting Machines | Lecture and discussion |
14 | Packaging Types, washing, filling and sealing machines | Lecture and discussion |
15 | Aseptic Packaging Systems | Lecture and discussion |
16 | Final Exam |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | Saldamlı İ, Saldamlı, E., 2004. Gıda Endüstrisi Makineleri, Savaş Kitabevi, Kızılay, Ankara, 547s. |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | 0.4 | 1 | 1. Mid-Term Exam |
2 | 0.6 | 5 | Final Exam |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | Be able to explain raw Material Preparation Machines | 2 | 1͵2 |
2 | Be able to explain Separation Equipment | 2 | 1͵2 |
3 | Be able to explain Mixing Equipment | 2 | 1͵2 |
4 | Be able to explain Heat Treatment Machinery and Equipment | 2 | 1͵2 |
5 | Be able to explain Size Reduction Machines | 2 | 1͵2 |
6 | Be able to explain Packing and Packaging Systems | 2 | 1͵2 |
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
0 | Course Duration | 14 | 4 | 56 |
1 | Course Duration Except Class (Preliminary Study, Enhancement) | 14 | 1 | 14 |
2 | Presentation and Seminar Preparation | 0 | 0 | 0 |
3 | Web Research, Library and Archival Work | 0 | 0 | 0 |
4 | Document/Information Listing | 0 | 0 | 0 |
5 | Workshop | 0 | 0 | 0 |
6 | Preparation for Midterm Exam | 1 | 3 | 3 |
7 | Midterm Exam | 1 | 1 | 1 |
8 | Quiz | 0 | 0 | 0 |
9 | Homework | 4 | 2 | 8 |
10 | Midterm Project | 0 | 0 | 0 |
11 | Midterm Exercise | 0 | 0 | 0 |
12 | Final Project | 1 | 0 | 0 |
13 | Final Exercise | 0 | 0 | 0 |
14 | Preparation for Final Exam | 1 | 2 | 2 |
15 | Final Exam | 1 | 1 | 1 |
85 |