Slide background
Mersin Üniversitesi

Ders Bilgileri

UNIT OPERATIONS IN FOODS
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
GDT 105 Fall 2 0 2 3
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) none
Dili en
Türü Required
Seviyesi Associate
Öğretim Elemanı( ları ) Dr.Öğr.Üye. Ayşin GÜZEL DEĞER
Öğretim Sistemi Face to Face
Önerilen Hususlar none
Staj Durumu None
Amacı Teaching to students unit process aimed to gain competencies in foods
İçeriği The unit process utilized in food technology

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 To be able to explain the fundamentals of thermal processing operations
2 To be able to determine the sterilization value in thermal processing operations
3 To be able to explain the fundamentals of drying, freezing and evaporation
4 To be able to analyze the food processing operations for applied unit operations and solve the problems that might be encountered during processing

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Introduction Lecture and discussion
2 Thermal processing Lecture and discussion
3 Thermal processing Lecture and discussion
4 Drying Lecture and discussion
5 Drying Lecture and discussion
6 Cooling Lecture and discussion
7 Cooling Lecture and discussion
8 Mid term exam
9 Freezing Lecture and discussion
10 Freezing Lecture and discussion
11 Pasteurization Lecture and discussion
12 Sterilization Lecture and discussion
13 Sterilization Lecture and discussion
14 Storage Lecture and discussion
15 Storage Lecture and discussion
16 Final Exam

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 UNIT OPERATIONS IN FOOD ENGINEERING-Prof.Dr. Bekir CEMEROĞLU
2 Food Technology- Prof.Dr. Sıdıka BULDUK
3 Unit operation in food lecture notes

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 0.4 1 1. Mid-Term Exam
2 0.6 5 Final Exam

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 To be able to explain the fundamentals of thermal processing operations 3͵5͵20 1͵2
2 To be able to determine the sterilization value in thermal processing operations 3͵5͵20 1͵2
3 To be able to explain the fundamentals of drying, freezing and evaporation 3͵5͵20 1͵2
4 To be able to analyze the food processing operations for applied unit operations and solve the problems that might be encountered during processing 3͵5͵20 1͵2

Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
0 Course Duration 14 2 28
1 Course Duration Except Class (Preliminary Study, Enhancement) 14 2 28
2 Presentation and Seminar Preparation 0 0 0
3 Web Research, Library and Archival Work 0 0 0
4 Document/Information Listing 0 0 0
5 Workshop 0 0 0
6 Preparation for Midterm Exam 1 5 5
7 Midterm Exam 1 1 1
8 Quiz 0 0 0
9 Homework 3 2 6
10 Midterm Project 0 0 0
11 Midterm Exercise 0 0 0
12 Final Project 1 0 0
13 Final Exercise 0 0 0
14 Preparation for Final Exam 1 6 6
15 Final Exam 1 1 1
75