Slide background
Food Engineering

Meü

Food Engineering

Mühendislik Fakültesi'nin bir bölümü olarak 1993 yılında kurulmuÅŸtur.  Öğrenimine 1993-1994 yılında 21 öğrenci ile Mersin Metropol binasında baÅŸlamıştır. 1994-1995 öğrenim yılında Üniversitenin Çiftlikköy kampüsündeki Mersin Meslek Yüksek Okulu binasının bir kısmına taşınmıştır.  1994-1997 yılları arasında eÄŸitim ve öğretim Mersin Meslek Yüksek Okulu'nun derslik ve laboratuarlarında devam etmiÅŸtir. 1996-1997 öğrenim yılı; inÅŸaatı aynı yıl tamamlanan Mühendislik Fakültesi Derslik BloÄŸunda bölümümüze ayrılan bir sınıfta tamamlanmıştır. Halen aynı binada 3 adet derslikte eÄŸitim-öğretim devam etmektedir.  Laboratuar uygulamaları ve araÅŸtırma çalışmaları, yapımı 2003 yılında tamamlanmış olan Laboratuar Binasında Bölümümüze ait 18 laboratuarda yürütülmektedir. Bölüm, lisans öğrencilerine fiziksel, kimyasal ve biyolojik bilimlerle birlikte; gıdaların iÅŸlenmesi, saklanması, taşınması, yeni gıdaların üretilmesi ve geliÅŸtirilmesi konusunda bilgi ve beceri kazanabilecekleri bir program sunmaktadır. Bölümün Mersin Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde Gıda MühendisliÄŸi Anabilim Dalı altında yüksek lisans ve doktora programları bulunmaktadır. Bölümde kurulduÄŸu yıldan bu yana yüksek lisans öğrenimi verilmektedir, doktora programı açma yetkisi ise 14 Ekim 2002 tarih ve 2147 sayılı YÖK kararı ile alınmıştır. 2011-2012 deÄŸerlendirme döneminde MÜDEK Mühendislik EÄŸitim Programları Akreditasyon (MAK) tarafından  genel deÄŸerlendirmesi yapılan Gıda MühendisliÄŸi lisans programına 1 Mayıs 2012 tarihinden itibaren, 30 Eylül 2017 tarihine kadar geçerli olmak üzere akreditasyon ve 1 Mayıs 2012 tarihinden itibaren 30 Eylül 2017 tarihine kadar geçerli olmak üzere EUR-ACE etiketi verilmiÅŸtir. Gıda MühendisliÄŸi lisans programı 2011-2012 öğrenim döneminde zorunlu hazırlık sınıfı ve %30 İngilizce eÄŸitime geçmiÅŸtir.  

Publications in International Scientific Journals(last two years)

2022
21. çınar, F.; Aksay, S. . JOURNAL OF FOOD MEASUREMENT AND CHARACTERIZATION, 2022, 16, 2282-2291.
10.1007/s11694-022-01350-0
20. BobuÅŸ alkaya, G.; ErdoÄŸdu, F.; Ekiz, H. . JOURNAL OF FOOD PROCESSING AND PRESERVATION, 2022, , -.
10.1111/jfpp.16168
2021
19. Aydın, S.; Sayın, Ã.; Sezer, M.; Sayar, S. . JOURNAL OF FOOD PROCESSING AND PRESERVATION, 2021, 45, 1-10.
10.1111/jfpp.15584
18. Tangüler, H.; Bozdoğan, A.; Aksay, S.; Kelebek, H.; Erten, H. . JOURNAL OF FOOD PROCESSING AND PRESERVATION, 2021, 45, 1-11.
https://doi.org/10.1111/jfpp.14770
17. Arslan, R.; Aksay, S. . JOURNAL OF FOOD PROCESSING AND PRESERVATION, 2021, , 1-5.
10.1111/jfpp.15941
16. Eroglu, E.; Arslan, R.; Güleç, A.; Aksay, S. . JOURNAL OF FOOD PROCESSING AND PRESERVATION, 2021, , 1-9.
10.1111/jfpp.15990
15. Gökşen, G.; Fabra, M.; Pérez-cataluña, A.; Ekiz, H.; Sanchez, G.; López-rubio, A. . FOOD PACKAGING AND SHELF LIFE, 2021, 27, 100613-.
10.1016/j.fpsl.2020.100613
14. Yılmaz, M.; Altan mete, A. . FOOD PACKAGING AND SHELF LIFE, 2021, 28, 100651-100651.
10.1016/j.fpsl.2021.100651
13. GökÅŸen, G.; Bakaçhan, Ã.; Ekiz, H. . ACTA ALIMENTARIA, 2021, 50, 349-357.
10.1556/066.2021.00003
12. Atay, E.; Altan mete, A. . INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, 2021, 56, 4526-4539.
10.1111/ijfs.15209
11. Gökşen, G.; Ekiz, H. . LWT, 2021, , -.
10.1016/j.lwt.2021.111722
2020
10. Atasoy, G.; Kurt gökhisar, Ã.; Turhan, M. . FOOD ADDITIVES AND CONTAMINANTS PART A-CHEMISTRY ANALYSIS CONTROL EXPOSURE RISK ASSESSMENT, 2020, 37, 1-11.
9. Tanguler, H.; Bozdogan, A.; Aksay, S.; Kelebek, H.; Erten, H. Comparison of anthocyanin profiles in ÅŸalgams (shalgams) produced with different production procedures. WILEY, 2020, 44, 1-11.
http://dx.doi.org/10.1111/jfpp.14770
8. Arslan, R.; Eroglu, E.; Aksay, S. . JOURNAL OF FOOD PROCESSING AND PRESERVATION, 2020, 0, 1-7.
10.1111/jfpp.15150
7. Arslan, R.; Eroglu, E.; Aksay, S. Determination of bioactive properties of protein and pigments obtained from Spirulina platensis. WILEY, 2020, 45, 1-7.
http://dx.doi.org/10.1111/jfpp.15150
6. Altan mete, A.; çayır, Ã. . FOOD PACKAGING AND SHELF LIFE, 2020, 26, 100581-.
5. Gökşen, G.; Fabra, M.; Ekiz, H.; Lopez rubio, A. . FOOD CONTROL, 2020, , 107133-.
10.1016/j.foodcont.2020.107133
4. Yağcı, S.; Altan mete, A.; Doğan, F. . LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, 2020, 124, 109150-.
3. Atasoy, G.; UlutaÅŸ, B.; Turhan, M. . FOOD ADDITIVES AND CONTAMINANTS PART A-CHEMISTRY ANALYSIS CONTROL EXPOSURE RISK ASSESSMENT, 2020, 37, 1591-1600.
2. Atasoy, G.; Kurt gökhisar, Ã.; Turhan, M. . FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, 2020, 40, 170-178.
10.1590/fst.07819
1. Repajić, M.; Cegledi, E.; Kruk, V.; Pedisić, S.; çınar, F.; Bursać, K.; Žutić, I.; Dragović-uzelac, V. Accelerated Solvent Extraction as a Green Tool for the Recovery of Polyphenols and Pigments from Wild Nettle Leaves. PROCESSES, 2020, 8, 803-.
Publications_002.pdf