Mersin'den 27 Proje Ankara Yolunda

Bu yıl 44'üncüsü düzenlenen TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nın Mersin Bölge Finali, 29 Mart Cuma günü yapılan Ödül Töreni ile sona erdi. Yarışmaya Mersin Bölgesi'nden katılan 1119 proje arasında yapılan değerlendirme sonucu, 27 proje Türkiye finallerinde bölgeyi temsil etme hakkı kazandı. 10 farklı bilim alanında projelerin yarıştığı bölge finalinde her bilim alanından bir proje olmak üzere 10 proje üçüncü, 10 proje de ikincilik elde etti.

Üniversitemiz koordinatörlüğünde yürütülen ve Adana, Gaziantep, Osmaniye, Mersin, Kahramanmaraş, Kilis, Karaman, Hatay illeri ile KKTC’den başvuran ortaöğretim öğrencilerinin projelerinin yer aldığı Mersin Bölge finalinin ödül töreni, Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapıldı. Törene çok sayıda ortaöğretim öğrencisi ve öğretmenlerin yanı sıra Vali Yardımcısı Nihat Karabiber, Rektörümüz Prof. Dr. Suha Aydın, rektör yardımcımız Prof. Dr. Gürol Emekdaş, TÜBİTAK Mersin Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Ülkü Çömelekoğlu, Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Yardımcısı Kamil Yılmaz, İlçe Milli Eğitim müdürleri ve TÜBİTAK temsilcileri katıldı.

Üniversitemiz Dans ve Jimnastik Topluluğu öğrencilerinin dans gösterileriyle başlayan ödül töreninde, öğrencilerin Mersin Bölge Finali'nde yaşadıkları anlardan kesitler sunan bir barkovizyon gösterisi sunuldu.

Açılışta konuşan Vali Yardımcısı Nihat Karabiber, yarışmaya katılan tüm öğrencilerin süreci başarıyla tamamladıklarını söyledi ve "Hepiniz proje hazırlama, sunma ve bunun arkasında cesaretle durma başarısını gösterdiniz. Bunun için hepinizi tebrik ediyorum. Bilim aşkınızın sürmesini diliyorum. İlerde umuyorum ki daha büyük icatlar ve araştırmalar yapacak, daha büyük ödüller alacaksınız" dedi.

Rektör Prof. Dr. Aydın ise, ülkemizi ileriye ve daha aydınlık yarınlara ulaştıracak olanların gençler olduklarına vurgu yaparak onlara hayal etmeleri ve hayallerinin peşinden gitmeleri tavsiyesinde bulundu. 67 yaşında olduğunu ve hala hayallerinden vazgeçmediğini kaydeden Prof. Dr. Aydın, "Her hayalinizin gerçekleşmesi tabi ki mümkün olmayacaktır. Ancak hayalinizin gerçekleşmesini ümit etmekten vazgeçmeyin. Yarışmada ödül alamayanlar, umutsuzluğa ve kırgınlığa kapılmasın. Projelerinizin, ödül alan projelerden daha kötü olduğunu sakın düşünmeyin. Daha pek çok proje hayata geçirecek konumdasınız" şeklinde konuştu. Ödül alan proje sahiplerini ve danışman öğretmenlerini kutlayan Prof. Dr. Aydın, projelerin değerlendirildiği zaman katma değer yaratacağına inandığını ifade etti.

Konuşmasında, öğrencilere olan güvenini yineleyen Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Ülkü Çömelekoğlu da açılışta yaptığı konuşmada gençlere olan umudumdan söz ettiğini ancak yarışma süresince bu umudun inanca dönüştüğünü kaydetti. Bölge sergisinin oldukça coşkulu ve başarılı geçtiğini aktaran Prof. Dr. Çömelekoğlu, serginin binlerce ziyaretçiyle buluştuğunu, öğrencilerin her ziyaretçiye aynı heyecan ve coşkuyla projelerini anlattıklarını ve diğer öğrencilere motivasyon aracı olduklarını dile getirdi. Bunun bir yarışma olmadığını, katılan herkese artı değer katan bir okul olduğunu sözlerine ekleyen Prof. Dr. Çömelekoğlu,  "Bence ödüller ve dereceler işin biraz süslemesi. Eminim buradan çok şey kazandınız. Hepinizi içten kutlarım. Burada edindiklerinizi yaşamınıza taşımanızı ve ileriye götürmenizi dilerim. Ülkemizin aydınlık geleceği sizlerle gelecek. Bu yoldan ayrılmayın" diye konuştu.

12 bölge arasında en çok finalist gönderen bölgenin Mersin olduğunu sözlerine ekleyen Prof. Dr. Çömelekoğlu, seçilen projelerin Türkiye'de de ses getireceklerine olan inancını belirtti ve konuşmasını şöyle tamamladı: "Finallerde elde edilen başarı Mersin Bölgesi'nin başarısı olacaktır. Bu başarıda emeği geçen, sürece destek olan herkese teşekkür ederim."

Konuşmaların ardından finalistlerin açıklanması ve ödül törenine geçildi. Yarışmaya başvuran 1119 projeden sergilenmeye hak kazanan 137 proje arasında yapılan değerlendirme sonucu; 27 proje birinci olarak Türkiye finallerinde yarışma hakkı kazandı. Bilgisayar, Biyoloji, Temel Fizik, Uygulamalı Fizik, Kimya, Matematik, Coğrafya, Sosyoloji, Psikoloji ve Tarih alanında hazırlanan, her biri farklı bilim alanı olmak üzere 10 proje üçüncülük, 10 proje de ikincilik elde etti.

Dereceye girenlere belge ve çeşitli hediyelerin yanı sıra Mersin Valiliği tarafından birer altın hediye edilirken; TÜBİTAK tarafından birinci olan projelerin sahiplerine ve danışman öğretmenlerine 500'er TL, ikinci olan projelerin sahiplerine ve danışman öğretmenlerine 300'er TL, üçüncü olan projelerin sahiplerine ve danışman öğretmenlerine 200'er TL'lik para ödülü verildi.

Dereceye girenleri açıklayan isim Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Çömelekoğlu oldu. Birinci olan proje sahipleri ve danışman öğretmenler belge ve ödüllerini Vali Yardımcısı Nihat Karabiber ve Rektörümüz Prof. Dr. Suha Aydın'ın elinden alırken, ikinci ve üçüncülere belge ve ödülleri rektör yardımcımız Prof. Dr. Gürol Emekdaş, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Kamil Yılmaz, ilçe Milli Eğitim müdürleri tarafından verildi.

Fotoğraf : Yusuf Koldemir

İçerik-İletişim : Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü - (3103 & 3112)
Okunma Sayısı : 1073
Güncelleme Tarihi : 2013-03-29 15:58:49