Üniversitemizde Cumhuriyet Paneli: Cumhuriyet ve Felsefe

Cumhuriyet Bayramı 95. yılı kutlama programları kapsamında Üniversitemizde, ‘Cumhuriyet ve Felsefe’ başlıklı panel düzenlendi. Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü ile Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi işbirliğiyle düzenlenen panel, 31 Ekim Çarşamba günü gerçekleşti.

Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde düzenlenen panele; Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Murat Gizir, Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Şerife Yorulmaz ve Prof. Dr. Taşkıner Ketenci ile Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Günay ile öğretim elemanları ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Panelde, ‘’Türkiye’de Felsefenin Akademik Temelleri’’ başlıklı sunumunu gerçekleştiren Prof. Dr. Şerife Yorulmaz; ‘’Islahat ve Tanzimat dönemlerinde eğitim çok önemli bir yerdeydi. Önce askeri eğitim ile başlayan çalışmaların, 1860’lardan sonra Darülfünun kurumunun ortaya çıkmasıyla netleştiğini görüyoruz. 1. Dünya savaşına gelindiğinde, 1914’lerde bu kurum yeniden yapılandırmaya gidiyor. Arkasından milli mücadele döneminde Mustafa Kemal’in eğitim konusundaki duyarlılığını gösteren toplantılar yapılıyor ve cumhuriyet ilan ediliyor.’’ dedi.

Cumhuriyet’in kurucu kadrosunun gerçekleştirdiği üniversite reformuna da değinen Prof. Dr. Yorulmaz; ‘’Cumhuriyetin kurucu kadrosu, eğitimde modernleşmenin geleneksel Osmanlı kurumları ile yapılamayacağından dolayı Üniversite reformunu gerçekleştirdiler.  Almanya’da Nazizim, İtalya’da Faşizm’in yükseldiği bu dönemde, bu ülkelerden Türkiye’ye sığınan mülteci bilim adamları olmuştur. Bunlar, o dönemde Türkiye’deki üniversite eğitiminin gelişmesine önemli katkılarda bulundular. Bu noktada Almanya’dan gelen mülteci bilim adamları, yetişmiş öğretim elemanı kadrosunda önemli bir eksikliği doldurmuşlardır.’’ ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Taşkıner Ketenci ise; Cumhuriyetin ilk yıllarında Almanya’da felsefe eğitimine gönderilen Takiyeddin Mengüşoğlu’nun eğitim ve çalışma hayaından kesitler sundu. Prof. Dr. Ketenci; ‘’Takiyeddin Mengüşoğlu, 1937 yılında doktorasını Almanya’da verdikten sonra ülkeye dönüyor. Almanya’dan kaçan bilim insanları ile ilgileniyor,  hocaları davet ediyor.’’ dedi.

‘’Cumhuriyet Penceresinden Türk Felsefesine’’ başlıklı sunumunu gerçekleştiren Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Günay ise; ‘’Cumhuriyet dönemi felsefesinden bahsederken, belirli bir tarih ve kültür birikimi ile bahsedilmesini doğru buluyorum. Cumhuriyet dediğimizde, yeni bir devlet, yeni bir toplum söz konusu dolayısı ile tarihsel ve kültürel anlamda Cumhuriyet yeni bir yol açıyor. Ancak bu, sürekli ilerlemesi ve gelişmesi gereken bir yol.’’ dedi.

Cumhuriyetin temelinde bağımsızlık ilkesinin yattığına değinen Dr. Öğr. Üyesi Günay; ‘’Cumhuriyetin temelinde bağımsızlık ilkesi yatıyor. Bağımsızlığın olmadığı yerde bir çok farklı alanda başkalarına bağımlı bir devlet ve toplum yapısı ortaya çıkıyor. Bu bağımlılıklar düşünsel bağımlılıkları da gündeme getiriyor. Bu yüzden, Atatürk ve arkadaşları en üst sıraya hep bağımsızlığı yazmışlardır.’’ ifadelerini kullandı.

Panelin sonunda dinleyicilerin sorularını yanıtlayan konuşmacılara, Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Murat Gizir tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.

• 2018-11-02 13:37:09