Matematik Olimpiyatları'nda 14'üncü Yıl

Fen-Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü tarafından bu yıl 14'üncüsü düzenlenen Matematik Olimpiyatları'nda ödüller sahiplerini buldu. Milli Eğitim Bakanlığı'nın desteklediği, Mersin ve bölge illerinin yanı sıra İstanbul'dan da katılımın sağlandığı olimpiyatlara, orta öğretim ve lise düzeyinde 189 öğrenci katıldı.

Matematik Olimpiyatları Ödül Töreni, 13 Haziran Salı günü Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi'nde geniş bir katılımla gerçekleşti. Törene, öğrenci ve öğretmenlerin yanı sıra Mersin Vali Yardımcısı Süleyman Deniz, Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Gizir, rektör danışmanları Doç. Dr. Erol Yaşar ve Yrd. Doç. Dr. Barış Buldum ile öğretim elemanları katıldı.

Törende konuşan Rektör Prof. Dr. Ahmet Çamsarı üniversitemizin sadece üniversite çağına gelen gençlerin yetişmesinde ve eğitiminde değil, ilk, orta ve lise çağındaki öğrencilerin eğitiminde de önemli rol oynamaya çalıştığını belirterek bunun örneklerinden birinin Matematik Olimpiyatları olduğunu söyledi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve MTSO'nun desteğiyle sürdürülen etkinliğin Matematik Bölümü öğretim elemanlarının üstün gayretiyle gerçekleştiğinin altını çizen Prof. D. Çamsarı, "Bu yıl 14'üncüsü düzenlenen Matematik Olimpiyatları, sadece Mersin ili sınırları içinde kalmayıp bölgesel bir kimlik kazanmıştır. Bu hızla ve bu motivasyonla devam ederse bölgeselliği de aşarak, ulusal ve uluslararası çapa doğru hızla ilerler. Geniş katılımlı olmasının yanı sıra heyecanlı ve eğlenebilir ortamda yapmanın da yollarını aramalıyız. Bu konuda biz elimizden geleni yapacağız" dedi.

MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, iş dünyasının matematikle ve temel bilimlerle olan ilişkisine değinerek şunları ifade etti: "Şu an ülkemiz bir orta gelir tuzağında bulunuyor. Bunun temel nedenlerinden birisi; üretim sitemimizin düşük teknolojili olmasıdır. Yani, Ar-Ge’si olmayan; katma değeri olamayan; teknolojisi olmayan bir üretim sistemi. Bu sistemin orta-üstü ve yüksek teknolojili bir üretim sistemine dönüşmesi ar-ge yapabilmemize bağlıdır. Bu da; analitik düşünebilen, sorgulayabilen, yaratıcı beyinler gerektiriyor. Böyle bir düşünce sistemini ortaya çıkaracak güç ise matematik ve temel bilimlere, fen bilimlerine verilen önemde yatmaktadır. Bizim matematik ve temel bilimleri, fen bilimlerini eğitimde merkeze alarak, ezberden ve kuru bir müfredat zorunluluğundan kurtararak geliştirmemiz, gençleri daha yaratıcı hale getirmemiz lazım."

Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Gizir ise Matematik Olimpiyatları'nın 14 yıldır süregelen bir etkinlik olmasına dikkat çekerek, bunun Matematik Bölümü öğretim elemanlarının büyük gayretleriyle gerçekleştiğini dile getirdi.Topluma hizmet faaliyetleri kapsamında yapılan olimpiyatlara bu yıl 245 başvuru yapıldığı ve 189 öğrencinin sınava girdiği bilgisini aktaran Prof. Dr. Gizir, "Son yıllardaki katılımıyla Mersin ili sınırları içerisinde kalmayıp bölgesel bir kimlik kazanan Mersin Matematik Olimpiyatları'nın gelecekte TÜBİTAK tarafından düzenlenen Ulusal Matematik Olimpiyatları'nın bölge ayağı olması hepimizin dileğidir" diye konuştu.

Matematik Olimpiyatları Düzenleme Komitesi Başkanı Prof. Dr. Hanlar Reşidoğlu da olimpiyatların düzenlenmesinde kendilerine destek olan Milli Eğitim Bakanlığı, Mersin Valiliği, Mersin Üniversitesi Rektörlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, MTSO Yönetim Kurulu ile yarışmanın gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Yarışmaya, matematikle ilgilenen ve zor problemler çözmek isteyen öğrencilerin katıldığını belirten Prof. Dr. Reşidoğlu kazanan öğrencileri tebrik ederek kazanamayan öğrencilere şu şekilde seslendi: "Matematikte başarılı bir araştırmacı olmak için olimpiyat galibi olmak şart değildir. Sadece sabırla çok okumak ve çalışmak gerekir. Matematik olmadan toplum kurallarını ve ekonomi kanunlarını öğrenmek mümkün değildir."

Ortaokul ve lise düzeyinde yapılan Matematik Olimpiyatları'nda dereceye giren öğrencilere, törene katılan protokol üyeleri tarafından madalya ve başarı belgesi verildi. Birinciler yarım altın, ikinci ve üçüncüler çeyrek altın, mansiyon ödülü sahipleri ise gram altın ile ödüllendirildi.

Törende ayrıca MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut başta olmak üzere Matematik Olimpiyatları'na katkı yapan kurum temsilcileri ve öğretim elemanlarına Rektör Prof. Dr. Çamsarı tarafından plaket ve teşekkür belgesi  takdim edildi.

• 2017-06-16 17:10:04